Miten vien F2F-koulutuksen digitaaliseksi – 4 askelta

By

Lähes kaikki yritykset elävät tällä hetkellä poikkeustilannetta, jossa prosessien ja projektien muuttaminen digitaaliseksi on akuutti haaste. Monet oppimis- ja koulutuskokonaisuudet on jo suunniteltu toteuttavaksi kasvokkain – mikä neuvoksi äkillisessä uudelleenmuotoilussa?

Tässä omaan kokemukseeni ja kantapäänkin kautta oppimiseen perustuvat vinkkini koulutuksen muuttamiseksi kasvokkaisesta digitaaliseksi.

1. Älä kopioi suoraan F2F-koulutuksen mallia

Kasvokkaisten kohtaamisten ja digitaalisten kohtaamisten vahvuudet eroavat osin toisistaan. Tästä johtuen kasvokkaista koulutusta ei kannata sellaisenaan siirtää digitaaliseksi. Kahdeksan tunnin koulutuspäivän digitalisointi ei sellaisenaan ole paras ratkaisu. Digitaalisessa ympäristössä kohtaamista voidaan toteuttaa enemmän asynkronisesti, eriaikaisesti. Yhtäaikaisiin (synkroninen) online-sessioihin kannattaa valmistautua hyvillä ennakkotehtävillä, materiaaleilla ja keskusteluilla. Myös esittäytymiset ja ryhmäytymiset voidaan hoitaa ennakkoon. Näin synkroninen, kohtaaminen voidaan toteuttaa tiiviimpänä ja intensiivisempänä, vuorovaikutteisena kohtaamisena. Dialogia ja yhdessä opittua voidaan helposti kohtaamisen jälkeen jatkaa oppimisprosessin digitaalisessa kotipesässä.

Pilko ja hajauta siis aikaisemmin toteuttamasi koulutuspäivä pienempiin paloihin. Työskennelkää yhteisiä tavoitteita kohti tarpeen mukaan joko livenä tai eriaikaisesti.

2.  Älä tee kompromissia vuorovaikutuksen suhteen

Digitaalisen oppimisen vahvuuksina nähdään usein joustavuus ajasta ja paikasta sekä materiaalien tehokas levitys isoillekin massoille. Digitaalisen vuorovaikutuksen vahvuudet usein unohtuvat vaikka oppimiskäsityksemme ei perustuisikaan sisältö- ja kouluttajavetoiseen oppimiseen. Yhteinen tiedon rakentaminen ja toisilta oppiminen on helppoa moderneissa ja vuorovaikutteisissa oppimisalustoissa.

Digitaalisen dialogin mahdollisuuksia ovat esimerkiksi:

Kun muutat kasvokkaista koulutustasi digitaaliseksi, älä siis turhaan tyydy opettajavetoiseen yksinpuheluun tai materiaalivetoiseen e-oppimiseen. Myös digitaalisesti voit toimia oppimisprosessin fasilitaattorina, mahdollistajana.

3. Ohjaa, osallistu ja arvioi jatkuvasti ja joustavasti

Digitaalinen oppiminen vaatii ohjausta ryhmä- ja yksilötasolla. Ohjaus voi kuitenkin muuttua joustavammaksi ja ihmistyötä voidaan tukea automaattisilla ilmoituksilla ja esimerkiksi aktiivisuuden mukaan ajastetuilla ohjausviesteillä. Vertaistuki ja -arviointi tukevat kaikkien oppimista ja ryhmä ottaa vastuuta oppimisestaan. Kun olet saanut oppimisprosessin käyntiin, tue sitä siis aktiivisesti erityisesti alussa. Vastaa esittettyihin kysymyksiin nopeasti. Esitä itse avoimia mutta riittävän rajattuja kysymyksiä, jotka houkuttavat dialogiin.

4. ”Keep it simple”

Digitaalisen oppimiskokemuksen suunnittelussa ja rakentamisessa voi mokata siinä missä luokkahuoneopetuksessakin. Pahimmat sudenkuopat välttää, kun pitää asiat yksinkertaisina ja oppimisprosessin häiriöttömänä. Tekniikka edellä ei kannata ruveta kikkailemaan, vaikka se houkuttelevalta joskus tuntuukin. Olen kokeillut. Oppijoiden, varsinkin alunperin f2f-koulutukseen ilmoittautuneiden, digiosaaminen voi vaihdella. Työkalujen pitää olla selkeitä ja helppokäyttöisiä. Jokaisen digikouluttajan perustyökalupakkiin kuuluu alusta, joka toimii prosessin kotipesänä ja jonka kautta oppimista fasilitoidaan. Howspace-alusta mahdollistaa myös videotapaamisten ja live-pienryhmätyöskentelyn samassa paikassa. Tätä laajemmalle työkalupakille ei useinkaan ole tarvetta ja oppijakokemus saadaan pidettyä hillittynä ja helppokäyttöisenä, kun työkalujen määrä on kohtuullinen.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä

Näytä kaikki
TSL logo header

TSL ja Howspace rakensivat elämää muuttavan verkkokurssin

TSL loi Howspacella verkkokurssin, joka vahvisti työikäisten digitaitoja ja jatkuvaa oppimista. Kurssin suoritusprosentti ylitti kirkkaasti verkkokurssien keskiarvot ja kasvatti osallistujien itseluottamusta.

Lue lisää
Tampereen korkeakouluyhteisö logo

Howspace tukee kansainvälistä innovointitapahtumaa Tampereen korkeakouluyhteisössä

Howspace tuki kansainvälistä Sprint Innovation Festivalia tarjoamalla innostavan alustan oppimisen, sitoutumisen ja kumppaniyhteistyön tueksi.

Lue lisää
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK

JAMK Biotalouden yrityskiihdyttämössä yhteiskehitetään uusia innovaatioita

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalouden yrityskiihdyttämössä luodaan uusia innovaatioita ja kestävää liiketoimintaa Howspace-alustalla.

Lue lisää
Näytä kaikki